неделя, 17 юли 2011 г.

Архитектурни шедьоври: Парижката Света Богородица (Notre-Dame de Paris)



Известната църква “Света Богоридица” (Notre-Dame de Paris) е построена почти в центъра на остров Ситѐ на река Сена, люлката на Париж. Това е една от най-красивите катедрали във Франция и една от сградите-емблеми на френската столица. Катедралата е ярък образец на готическото изкуство.
Строежът на църквата започва през 1163 година по нареждане на  епископа на Париж Морис дьо Сюли. Работата по грандиозния обект приключва почти два века по-късно - през 1345 година. Въпреки че строителството е осъществено от различни майстори, катедралата притежава хармоничен архитектурен облик. Множеството поражения, нанесени върху сградата по времето на Великата френска революция налагат необходимостта от реставрация. Тя е осъществена в периода 1841-1864 година под ръководството на Виоле ле Дюком. Той възстановява повредения отчасти шпил, който се издига на 90 метра височина.



Фасадата на сградата се простира на 4 етажа. Три портала водят към вътрешността на църквата. Северният, посветен на славата на Дева Мария, е построен през  двадесетте години на 13 век и е най-старият портал на катедралата. Южният е наречен “Портал на Света Ана”. Тук е изобразена Девата, представяща Младенеца. Тя е обкръжена от два ангела, които разпръскват благоухания. Зад фигурите им се виждат изображенията на епископ  Морис дьо Сюли и крал  Луи VII, по време на чието управление cе поставя началото на  строежа на църквата. Централният  портал е известен като “Портала на Страшният съд”, защото на негo е изобразен Христос, който съди живите и мъртвите. Той се възнася над статуята, изобразяваща  Архангел Михаил и Сатаната. Този портал е по-различен от другите два, които имат голямо сходство помежду си.
         Вторият етаж е зает от галерия със статуи на 28 царе на Юдея и Израил. Над тях се извисява кръгъл витражен прозорец с диаметър 9.60 метра. От двете му страни са разположени статуите на Адам и Ева. На централният витраж е изобразена Дева Мария с Младенеца в ръце. Обкръжена е от изображенията на 16 пророци, които съставляват първия кръг на розетата. Във вторият кръг са представени 32 царе. Външният кръг,  c който завършва композицията, е зает от изображенията на 32 патриарси и първосвещеници на Израил. 



Над ажуpната аркада, която увенчава балюстрадата, царят химери, чудовища, демони и вампири. Над нея се издигат две симетрични квадратни триетажни кули с височина 69 метра. В южната са поставени камбаните на Парижката Света Богородица, най-голямата от които тежи 15 000 кг, само езика и има тегло над 500 кг. На двете кули са рaзположени знаменитите гаргоили-водостоци, които представляват фантастични скулптурни фигури. От тук се открива чудесна гледка към Париж.
Под площад Паперти, където е разположена катедралата, се намира най-голямата археологическа  крипта в Европа. Разкопките, провеждани в нея, откриват нови, непознати страни от живота на града.


Вътрешното пространство на църквата има дължина 127.5 метра и височина  под сводовете 32.5 метра. В храма могат да се съберат 9000 богомолци заедно с хора. Kатедралата има великолепна акустика и често се използва за изнасяне на концерти. Прочут е и храмовият орган с богатото си звучене.
В центъра на трансепта се издига бронзов олтар,  дело на Жана и Себастиян Туре. Осветен е през 1989 година.


В главният кораб се намира една интересна композиция, наречена “Полагане на обет от Луи XIII”. Фигурите на крал Луи XIII и неговия син, бъдещия крал Луи XIV, са разположени от двете страни на скулптурната група на Пиета - Оплакване на Христос. Ансамбалът Пиета е дело на Никола Кусту (1658-1733) и е изработен през 1723 година. Наскоро над композицията е поставен Кръста на Славата, който символизира тържеството на Възкресението.
 С храмът “Notre-Dame de Paris” са свързани интересни моменти от историята на Франция. Вдъхновен от атмосферата на катедралата,  Виктор Юго публикува през 1831 година шедьовъра на литературата на романтизма “ Парижката Света Богородица“.
 Днес този архитектурен монумент е сред най-популярните и посещавани обекти във френската столица.
В близост до катедралата на остров Ситѐ се намират и други интересни сгради: Префектурата на полицията, Двореца на Правосъдието, Сент Шапел, Търговския съд, тук е разположен и сквера (малка градинка) на 
папа Йоан XXIII, както и паметника на папа Йоан Павел II.



Заб. Използваните фотографии са заети от wikipwdia. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар