сряда, 6 юли 2011 г.

Архитектурни шедьоври: Карнак - I част



Карнак е храмов комплекс, разположен на 2.4 км на север от Луксор в Горен Египет. На това място се е разполагал религиозният център на древноегипетската държава. Този невероятен архитектурен комплекс е строен в продължение на дълго време - от управлението на фараон Сенухерт I (около 1970-1934 г.пр.Хр.) до времето на император Август.  На езика на древните египтяни името на комплекса  означава “най-почитано място” - Ипет Сут. Въпреки че много от храмовете в Карнак са напълно разрушени, запазените представляват най-обширният комплекс от древни постройки, съществуващи на планетата ни. Карнак е включен в Списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство през 1979 година (“Тива с нейните некрополи”).
Египетската цивилизация е удивителна. Достиженията ѝ будят възхищение до ден днешен. Характерни черти на египетската архитектура са нейната мащабност и величественост. Храмовият комплекс в Карнак е доказателство за невероятното въздействие на древните строежи. Застанал до огромните статуи и колони, човек се чувства твърде малък, твърде нищожен. Можем да си представим въздействието на комплекса върху съвременниците му - хора, дълбоко религиозни, изпълнени с абсолютна вяра в могъществото и недостижимостта на божествата. 
Комплексът Карнак се състои от:
* Големия храм на Амон – Амон първоначално е бог на вятъра и въздуха, по-късно е приеман за създател  на целия свят и покровител на плодородието. Слива се с култа към Ра и от този момент божеството е наричано Амон –Ра, върховен бог на Египет по време на Новото царство.
 * Храма на Мут – Мут е втория член на божествената триада. Тя е майка, съпруга и дъщеря на Амон. Почитана е като покровителка на майчинството и като изражение на божествената вечност. Майка е на Хонсу и осиновителка на Монту. Царица на боговете и майка на всички живи същества. Постоянен епитет на Мут е “владетелка на езерото Ишру”, по името на свещеното езеро при нейния храм, направено по времето на Аменхотеп III на североизток от главния храм на Амон в Карнак и съединен с него посредством алея от сфинксове.
 * Храма на Монту – Монту по време на Новото царство е част от триадата Амон-Мут-Монту, син на Амон и богиня Мут. Първоначално е слънчево божество, но по време на управлението на XIX династия е почитан като бог на войната. Негова съпруга е богиня Тененет. 
* Храма на Хонсу – бог на луната, син на Амон и Мут. Понякога е отъждествяван с Тот, някъде даже почитали Хонсу-Тот. 

* Храма на Ипет – (на гръцки Опет). Богинята, родила Озирис.  Наричана е “Господарка на магическата защита”. Всяка година се провеждал фестивал в нейна чест, на който бог Амон идва, за да се съедини с нея и да обезпечи по този начин продължението на природните цикли. Понякога е изобразявана като хипопотам, понякога като жена с тяло на хипопотам, уста на крокодил и лъвски лапи, със соларен диск и рога. Покровителка на дома. Асоциира се с Амонет и Нут. Ипет е едно от най-старите египетски божества.
* Храма на Пта – наричан и Птах, покровител на изкуствата и занаятите, създател на имената на предметите, от които се появяват, “Господар на магията”, патрон на зидарите, архитектите, “Майстор строител”. Негова съпруга е богиня Сехмет – покровителка на войната и жарещото слънце. За негови съпруги се считат още и Маат, Баст, Хатор и Тефнут. Притежава силата да лекува.

На територията на храмовия кoмплекс се разполагат и свещено езеро, множество храмове и параклиси с малки размери, както и складове и помещения за престой.
Диодор Сицилийски твърди, че в Карнак се намират най-старите тивански храмове.
При  построяването на египетските светилища са заети много хора, процеса на строителство и украса е  продължителен и поглъща много време и средства. При управлението на повече от 30 фараони протичат строителните работи в Карнак, който се простира на площ от около 30 хектара.
Някои от най-древните храмове в комплекса са разрушени по заповед на фараони от следващите епохи и каменните блокове са използвани като строителен материал. Построеният от бял варовик неголям храм на Сенусерт I е напълно разрушен и блоковете са използвани за построяването на огромния пилон на Аменхотеп III (1455-1419г.пр. Хр.)

http://www.sivosten.com/content.php?mode=article&id=2036&ttl=arhitekturni-shedyovri-karnak

Заб. Използваните фотоси са заети от http://www.egiptomania.com



Няма коментари:

Публикуване на коментар