вторник, 5 юли 2011 г.

Архитектурни шедьоври: Катедралата Свети Павел – I част



Величествената катедрала Свети Павел (Saint Paul's Cathedral) е един от най-интересните паметници на бароковата архитектура в британската столица. Със своите 111 м височина тя е сред най-високите лондонски сгради. Катедралата е един от най-големите християнски храмове в света, втори в Европа след “Свети Петър”. Тя е най-голямата протестантска църква в стария континент.  Разположена е в самия център на Сити на хълма Ладгейт, стар лондонски район. Катедралата е резиденция на лондонския епископ. 


Още в епохата на римското владичество на това място се издигал храм, посветен на богинята ловджийка Диана. Преданията разказват, че тук е изградена и първата християнска църква в Лондон.  Известни са пет църкви с името на Свети Павел, съществували в различно време, но те всички се издигали на едно и също място. В началото на VII век тук бил построен храм на Свети Павел, закрилник на Сити. Тази църква съчетавала различни архитектурни стилове - нормандски, романски, готически. Многократно преустроявана, тя била център на обществения живот в Сити. За нея ние можем да съдим само по запазените изображения, защото по време на Големия пожар през 1666 г., когато  е разрушен третия за онова време по значение град в Европа, тази най-висока и красива сградата в английската столица  изгаря.


Знаменитият Кристофър Рен – архитект, математик, астроном, физик, с една дума – човек с многостранни дарби, ръководи възстановителните работи след пожара. Кристофър Рен се заема с тежката задача да възобнови или построи немалко сгради, включително и планирането на унищожения лондонския център. Той оставя в наследство около 50 проектирани от него прекрасни църкви из цял Лондон. Придобил известност с работите си в Оксфорд и Кембридж, той се заема с строителните дейности по катедралата “Свети Павел”, дело, което той счита за най-важното в своя живот. Работата започва на 21 юни 1675 г. и продължава до 1710 година. Архитектът е натовaрен с тежка задача – той трябва да създаде протестантски храм, който достойно да съперничи на “Свети Петър” в Рим. Първоначалните планове претърпяват сериозни изменения – висшето духовенство и крал Чарлз II, а по-късно и крал Джеймс II, се противопоставят на идеята за издигането  на семпла църква. В хода на строителните работи Рен успява да създаде храм, който почти няма нищо общо с ранните проекти. Зданието има формата на удължен латински кръст. Конструкцията с три дълги нефа, пресечени почти по средата на сградата от троен трансепт, е типична за средновековните английски църкви.


Най-внушителна е западната фасада (Great West Door). Впечатляваща е огромната покрита галерия, извисяваща се на почти 30 м височина. Към нея отвежда двураменно  широко стълбище. Галерията е разделена на два етажа с шест двойки колoни на долния ред и четири двойки колони на горния ред. Увенчана е с фронтон, на който е изобразена скулптурната композиция “Обръщeнието на Савел” . Две кули –камбанарии се издигат от двете страни на портика.  В тях се намират 17 камбани. В югозападната е разположена най-голямата камбана в Англия – “Големия Пол”  (Great Paul) с тегло 16 тона и малко по-малката , наречена “Големия Том” (Great Tom). Големият Пол се бие само за починал член на кралското семейство, за Лондонския епископ, за декана на катедралата и за кмета на града (ако той или тя е починал(a) в канцеларията си по време на работа). Камбанариите са най-динамичната част от катедралния комплекс. В ъглите си имат двойни колони. Със своите нарязани корнизи, издатини и вдлъбнатини, се те различават от останалата част на архитектурното съоръжение. И тук се проявява гениалността на Кристофър Рен. Крайните двойки колони на долния етаж на портика закриват вътрешните ъгли на кулите. Така се съчетават хармонично отделните елементи в единно  силно впечатляващо цяло.

Заб. Всички ползвани фотографии са заети от  wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар