понеделник, 11 юли 2011 г.

Замъците: Бялата чапла – II част“Бялата чапла” никога не изпълнява бойното си предназначение – след завършване на строителните работи - 1601-1609г., в тази част на Япония настъпва относителен мир. В самото начало на XVII век властта в страната преминава в ръцете на шогуна Йеясу Токугава. С бързи и решителни (често граничещи с жестокост) мерки той прекратява продължителните междуособици и установява мир, продължил няколко века. Затова крепостта е запазена до наши дни във вида, който е имала по времето на княз Икеда. Крепостният комплекс включва 83 дървени сгради. 


През следващите два века – XVIII и XIX,  около замъка селото Химейджи се разраства и се превръща в красив град.
Изградени изцяло от дърво, стените на замъка са боядисани в бяло. Сърцето на крепостта е главната кула, извисена върху най-високото място. Тя е своеобразна ос, около която се издигат още шест етажа. Символизира властта на княза и неговия закон. Вътрешната украса на крепостта в епохата на най-голяма мощ на шогуните поразявала с разкоша и великолепието си. Дървени резби, златни паравани, деликатна и впечатляваща декорация с изображения на птици, цветя и дървета – това били характерните черти на интериора на “Бялата чапла” – дело на талантливия майстор Ейтоку Кано. Днес вътрешната подредба на замъка е аскетична. Само дървените резби и изкусните изображения върху параваните напомнят за величествената красота на отминалите времена. 


Според легендарните източници в крепостта живее затворен три години майстора на меча Миямото Мусаши и днес душата му обитава шинтойския храм Осакабе, разположен в главната кула. Смята се, че точно тук легендарният философ и самурай получава  вдъхновение и написва прочутата си книга  “Ръкопис на петте пръстена”  (Го Рин Но Шо).

Стените на замъка крият много тайни, през годините са свидетели на множество събития – и тъжни, и щастливи. Тук изживява най-чудесните години от живота си дъщерята на втория шогун от династията Токугава заедно с любимия си съпруг Тодатоки Хонда. Но тук става жертва на собствената си преданост и нещастното младо момиче, прислужница в замъка, спасила тогавашния му господар от заговорници. Един от неразкритите  метежници обвинява девойката в кражба на скъпоценен прибор. Тя е хвърлена в един от многото кладенци. Разказват, че и днес от там звучи женски глас, който непрестанно брои блюдата на трапезата.


Замъкът “Бялата чапла” е чудесен декор за много филми. Акира Куросава снима такива шедьоври на японското и световно кино като “Кагемуша или Сянката на война” и “Ран”.  Тук се снима  и един от филмите от поредицата за Джеймс Бонд - “Човек живее само два пъти”. През 2003 г.  крепостта е декор на мащабната продукция “Последният самурай” с Том Круз.


 

Не един интересн момент от японската история е свързан със крепостта “Бялата чапла”, но внимание заслужава факта, че в края на Втората световна война американските бомбандировки унищожават околните земи, но замъка остава невредим.

Крепостният комплекс е обграден от девет градини Коко-ен, като всяка една е уникална и неповторима. Изпълнени са със струящи водопади, бамбукови огради, каменни пътечки, беседки, изящни мостчета, цъфтящи цветя, малки езерца със златни рибки. Един истински земен модел на съвършения космически ред, сътворен от ръцете на талантливите японски майстори. Няма коментари:

Публикуване на коментар