понеделник, 11 юли 2011 г.

Мадрид: Площад Кибела


Испанската столица е красив и магнетичен град. Мадрид е съсредоточие на многочислени паметници на културата, драматически и музикални театри. Музеите и художествените галерии в града са над 100. Напълно опрaвдано Мадрид е наричан град на музеите. Площадите на испанската столица са едно от любимите места за разходки, срещи и провеждане на разнообразни дейности. На голяма популярност се радват площадите Испания, Майор, Пуерта дел Сол, Ориенте. Около 7 милиона туристи годишно преминават по улиците и площадите на Мадрид.
Едно от най-известните и най-красиви места в испанската столица, прочуто със своето очарование и елегантност е Plaza de Cibeles, площад Кибела.


Името си площада дължи на фонтана, който се издига на мястото, където се пресичат алеята Прадо и улица Алкала. В центъра на този изящен фонтан се издига статуята на богиня Кибела. Тя е фригийско божество, наричана Богиня-майка. В римския пантеон е отъждествявана с гръцката богиня Реа и със староримската богиня Опс, покровителка на посевите. Изобразена е седнала в колесница, теглена от два лъва. Фонтанът е проектиран в края на 18 век от Хосе Ермосия и Вентура Родригес. Днес е един от символите на Мадрид.
Площадът е заобиколен от четири красиви сгради. Най-впечатляващ е Дворецът на съобщенията, който дълго време е бил седалище на централата на Испанските пощи. Мадридчани с голяма доза ирония го наричали “Светото съобщение”. Строителството на двореца продължава 12 години: от 1905 до 1917 година. Дело е на архитектите Паласиос и Отаменди. Впечатлява с иcкрящата белота на стените си и високите шпилове, увенчаващи главната фасада. От 2007 година зданието се заема от Кметството на Мадрид. 
В североизточния ъгъл на площада се издига Дворецът Линарес. Строежът му завършва през 1873 година по време на реставрацията на Бурбоните. Амадео I Савойски компенсира банкера Хосе де Мурга за оказаната му финансова помощ с титлата “Маркиз Линарес”. Новият аристократ побързал да построи най-луксозната резиденция в града . 
В северозападния край на площад Кибела, обграден от красиви градини, се издига Дворецът Буенависта. Днес тук се помещава Главната квартира на Армията. Строежът на този палат по поръка на тринадесета дукеса на Алба започва през 1777 година. На два пъти е прекъсван заради избухнали пожари, които провокират големи промени в първоначалния план. През 1939 година сградата е реформирана основно. 


В противоположния край на площада се издига една от трите фасади на Банка Испания. Институцията е основана през 1856 година. Архитекти на сградата са Едуардо Адаро и Севериано Диас де ла Ластра. Техният проект печели златен медал на Националното изложение на изящните изкуства през 1884 година. Първият камък е положен още същата година в присъствието на крал Алфонсо XII. Строителството на импозантното здание се извършва на три етапа: първоначалният проект се реализира на площад Кибела в периода 1884 – 1891 година; по-късно се добавят две нови крила. Сградата е изпълнена в стил венециански ренесанс.





2 коментара:

  1. Казва се плащад СИБЕЛЕС, а не площад КИБЕЛА!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Името на богинята, респективно и на площада, е Кибела на български. Cibeles е на испански.

    ОтговорИзтриване