вторник, 25 юни 2013 г.

Архитектурни шедьоври: Епископският дворец в Асторга


Антони Гаудѝ и Корнет е един от най-ярките представители на стила Модернизъм в архитектурата. Негово дело са такива сгради като храма “Светото семейство”, къщите Мила, Висенс и Батьо, парка “Гюел”. Негово дело е и проекта на епископският дворец в Асторга.
Джуан Баптиста Грау Валеспинóс е назначен за епископ на Асторга, провинция Леон през 1886 г., след като няколко години е Главен викарий на диоцеза на Тарагона. Малко след като на главата му е поставена митрата на Асторга, епископският дворец изгаря. Вилеспинóс възлага на своя земляк Антони Гаудѝ и Корнет, вече известен архитект, да създаде проектите за нов епископски дворец и резиденция.
Антони Гаудѝ събира огромна информация за климата и околната среда на Асторга и през 1887 г. представя пред Ministerio de Gracia y Justicia пълния комплект документи за бъдещия строеж. Тази стъпка е от особена важност, защото министерството трябва да одобри и финансира изграждането на двореца. Процесът по разглеждане на документацията се проточва почти две години, след което е получено разрешение за започване на строителни работи.


На 24 юни 1889г. се поставя първият камък на новата епископска резиденция в Асторга. Нейното строителство напредва много бавно. Малко след смъртта на епископ Грау, Гаудѝ се отказва от проекта, който вече е преработвал два пъти. Между архитекта и църковната администрация настъпва окончателен разрив. Гаудѝ, силно огорчен от отношението към работата му и към него самия, напуска обекта и никога повече не стъпва в Асторга. 
Сградата не е завършена до 1915 г. Третият етаж и покривните части се довършват от Рикардо Гарсия Герета, който напълно променя архитектурната концепция на предшественика си.
Гаудѝ проектира двореца в духа на разбиранията си за модерна архитектура като същевременно се опира на традициите. За изграждането на стените се използва гранит от Биерзо. Арките и външните стени са изпълнени от тухли, а интериора с нервюрите - с глазирани керамични плочки, изработени в близкото село Хименес де Хамуз.
Дворецът има приземен етаж, където се разполагат складови помещения, на първия етаж са канцелариите, на последния се разполагат жилищните помещения, личния кабинет на епископа, зала за официални приеми и параклис. Всички етажи имат големи прозорци, великолепните обширни помещения са издържани в строгия стил на неоготиката.

Главната част от двореца е изградена в квадратна форма. В четирите ъгъла на квадрата се издигат цилиндрични кули. Покривът е заобиколен от парапет. Зъбците му подчертават строгия архитектурен стил на сградата. 
Дворецът никога не е обитаван от епископите на Асторга. Днес е превърнат в Музей на Пътят – на първия етаж е разположена сбирка, отразяваща живота в района по време на римското управление. На втория етаж се съхранява колекция, проследяваща средновековния поклоннически път за Сантяго де Компостела, от където носи името си и самия музей.

http://e-psylon.net/dot/index.php?item=article&action=view&article_id=2078

Няма коментари:

Публикуване на коментар